Wagosuszarka

Wagosuszarki to urządzenia niezbędne w laboratorium, dziale kontroli jakości oraz na dziale produkcyjnym. Mierzenie zawartości wilgoci w wytwarzanych produktach to jeden z najistotniejszych parametrów jakościowych. To zawartość H2O w produkcie sprawia, że dany towar ma odpowiednią konsystencję, pożądany termin przydatności do spożycia czy pożądane parametry fizykochemiczne.

Wagosuszarki

wagosuszarka

Źródło: wagi-elektroniczne.pl

Określanie wilgotności w produktach metodą suszarkową jest najlepszą metodą kontroli, charakteryzuje się jednak bardzo długim czasem suszenia, co jednocześnie wydłuża otrzymanie wyniku bieżącej produkcji. Dzięki wykorzystaniu wagosuszarki do badania wilgotności otrzymujemy w znacznie krótszym czasie podobny wynik z metodą suszarkową. Stosując wagoszuszarkę często skracamy czas pomiaru zawartości H2O z kilku godzin do zaledwie kilkunastu minut. Należy jednak pamiętać, że to właśnie metoda suszarkowa pomiaru wilgotności jest formą odniesienia. Na wagosuszarce możemy wyznaczyć zawartość wody praktycznie w każdym produkcie. Odpowiednio dobrane parametry wagosuszarki tj. np. rozmieszczenia i uprzedniego przygotowania wagosuszarki do pracy, umożliwiają szacować wilgotność produktów spożywczych np. wilgotność herbaty i wielu innych oraz produktów chemii budowlanej, a nawet wilgotność ściółki leśnej.

Wagosuszarki ze względu na mody pracy dzielimy na 3 poziomy: wagosuszarki poziom profesjonalny dedykowany jest dla odbiorców, którzy wymagają krótkiego czasu próbkowania oraz produktów o niskiej zawartości wilgoci przy jednoczesnej temperaturze próbkowania nawet 200°C. Profesjonalne wago suszarki na ekranie przedstawiają wykres – krzywa suszenia. Wagosuszarki poziom standardowy nadal oferują wysoką jakość, jednak dostępny zakres temperatury jest mniejszy i mamy do dyspozycji uboższą ilość modów pracy. Wagosuszarki poziom podstawowy to najwygodniejsze rozwiązanie do zastosowania technologicznego – błyskawicznego szacowania wilgotności w warunkach produkcyjnych (zobacz tutaj). Niska cena i łatwa obsługa to główne zalety wagosuszarki poziom podstawowy. Ważnym parametrem wago suszarki jest temperatura komory grzewczej, niezwykle pomocnym jest np. zestaw do kalibracji temperaturowej. Wagosuszarka powinna mieć ponadto szalki jednorazowe – aluminiowe tacki do nakładania próbki. W przypadku substancji o konsystencji ziół szalkę jednorazową można używać wielokrotnie, przy niektórych substancjach tacka jest do użycia tylko jeden raz. Na rynku można kupić szalki do wagosuszarki wielorazowego użytku. Do badania zawartości wody w cieczach wykorzystuje się filtry z włókna szklanego do wago suszarki.

Ta oferta oprogramowanie vat jest niesamowicie interesująca i jeśli poszukujesz więcej wiadomości na prezentowaną tu problematykę, to odnajdziesz je tu.

Wagosuszarki to tylko jedna z propozycji, jeśli chodzi o wagi elektroniczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*