Kontroler jakości to tego typu stanowisko zatrudnienia, które obecne jest w dowolnej korporacji świadczącej usługi wytwórstwa przedmiotów lub handlu. Fachowcy ds. kontroli jakości są niezbędni, ale na jakich działaniach starannie opierają się takie kontrole, czym jest i jak one się odbywają – o tym przekonasz się w niniejszym artykule.

Źródło: http://www.flickr.com
Istotą kontroli jakości jest więc monitorowanie konkretnej właściwości towaru, w celu zapewnienia jej poprawności z zakładanymi wynikami. W praktyce znaczy to, że każda właściwość konkretnego towaru musi być całkowicie zgodna ze swoją specyfikacją i jeśli od niej odbiega, to należy partię konkretnych towarów wycofać z obiegu lub zwyczajnie ją poprawić, jeżeli jest taka okazja. Najbardziej istotnym założeniem współczesnej kontroli jakości jest identyfikacja (automatyczna identyfikacja danych) kłopotu, a następnie wyeliminowanie wszelkich niezgodności. Kontrole można by rozdzielić na stuprocentową, wykorzystywaną przy tworzeniu towarów unikalnych oraz zdecydowanie częściej stosowaną weryfikację statystyczną.

Źródło: http://www.flickr.com

Kontrola jakości zawiera tak materiały doręczane do tworzenia, towary końcowe, jak i umiejętności pracowników czy też także dokumentację techniczną. Kontrola jakości przebiega dwufazowo. Pierwsza faza jest etapem bezpośredniej weryfikacji, czyli testowania, sprawdzenia, porównywania. Przeprowadza się w takim celu kontrole wizualne, penetracyjne lub wytrzymałościowe.
Faza druga z kolei to w rzeczywistości dokumentowanie sytuacji bieżącej – tworzenie fotografii oraz przygotowywanie raportów, rejestrów, protokołów, sporządzanie certyfikatów czy też uwierzytelnianie atestów i zgodności. Końcowym stadium kontroli jakości jest tzw. kontrola satysfakcji odbiorców, a także badanie, czy też taki produkt spełnia wymagania odbiorców i na jakim poziomie.